2013 Champagne Leclerc Briant Château d’Avize


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | Leclerc Briant |
Jaar | 2013 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2043 |
Omschrijving
Champagnehuis Leclerc Briant heeft het wijnhuis en alle bestaande reservewijnen van Château d'Avize aangekocht. Maison Leclerc Briant is 150 jaar oud en sinds 2012 verjongd door nieuwe eigenaren. Daarmee maken ze nu de gloednieuwe cuvée Château d'Avize, die voor het eerst op de markt is gebracht in 2022. De cuvée is gemaakt door Hervé Jestin, die gezien kan worden als de leidende wijnmaker in Champagne als het gaat om biologisch(-dynamische) wijnbouw. Jestin is de cellar master van Leclerc Briant en werkte voorheen bij Philipponnat en Duval Leroy. Château d'Avize is een wijngaard van 2,5 hectare in het hart van Avize, in de Côte des Blancs die volledig aangeplant is met Chardonnay. Dat Château d'Avize een château is, is zeer zeldzaam: er zijn vrijwel geen châteaux in de Champagne: de titel mag alleen gevoerd worden als het wijnhuis en de wijnkelder op de plek staan waar de wijnstokken staan. Er zijn dus slechts 3 domeinen in Champagne die de naam "Château" mogen gebruiken. Deze iconische (biodynamische) champagne wordt alleen gedistribueerd door de Place du Bordeaux. Hier kunnen alleen aangesloten wijnbedrijven bij kopen waaronder Grandcruwijnen. De wijnmaker is Hervé Jestin, een van de meest erkende wijnmakers in Champagne, specialist in biodynamische wijnbouw.
De Leclerc Briant Château d'Avize 2013 is een 100% Chardonnay van een enkele wijngaard in de Grand Cru Côte des Blancs. Het is een zogenaamde Brut Zero. De champagne heeft een intense lichte lichtgele kleur met diepe, lichtgeelgroene reflecties in het glas.In de neus is de château d'Avize 2013 betoverend en boeiend met aroma's van kokosnoot, gekonfijte citroen, romig krijt, geroosterde hazelnoot, karamel, boter en geroosterd brood. In de mond heeft de champagne een vlezig en fruitig basis, ondersteund door een fantastische zuurgraad met een intense kalkachtige mineraliteit die het zoutgehalte en de lengte van de zee aan het gehemelte verleent. Past perfect bij een gegrilde kreeft of foie gras en aardbeienchutney
In de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en een interessante presentatie over dit fameuze champagne-huis.
KEY-FACTS
> Grondbewerking - met paarden en schapen
> Grassen in de wijngaard
> Biodynamische praktijken
> Ecocert en Demeter gecertificeerde wijngaarden
VINIFICATIE
> Weinig of geen sulfieten tijdens druk
> Inheemse gisten
> Geen malolactische fermentatie
> Geen input van dierlijke eiwitten bij de laatste stap - Veganistisch
> Lange looptijd zonder tussenkomst
VEROUDERING EN DISGORGEMENT
> Weinig of geen reservewijnen
> Laag suikergehalte bij het bottelen - bruist in plaats van bubbels > Lange rijping op de droesem - minimaal 30 maanden
> Weinig of geen dosering - 0 tot 4 gram per liter
> Weinig of geen zwavel
> Cuvée Abyss - gemaakt voor een onderwaterrijping op diepte van 60 meter
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Leclerc Briant |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2013 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2043 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |