2016 Biondi Santi Brunello di Montalcino


De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2060 |
Omschrijving
Schitterende Brunello van de befaamde Biondi Santi, grondleggers van de Brunello. Het is een zeldzaam fenomeen dat een wijn zijn oorsprong kan herleiden tot een enkele man. Brunello di Montalcino dankt zijn bestaan echter aan het creatieve genie van Clemente Santi en zijn neef Ferruccio Biondi Santi, die in de achttiende eeuw begon met het produceren van op vat gerijpte wijnen van één variëteit in Montalcino, weddend op het buitengewone kwaliteitspotentieel van Sangiovese grosso. Sinds 1888, de eerste vintage van Brunello in de geschiedenis, is Biondi-Santi doorgegaan met het produceren van wijnen die bekend staan om hun elegantie en buitengewone levensduur.
Geen compromis. Alleen een nauwgezette, maar eenvoudige aandacht voor detail en een ambachtelijk gevoel voor uitmuntendheid begeleiden de productie van de Brunello Biondi-Santi, die uitsluitend wordt geproduceerd met op het landgoed geteelde druiven, met de hand geselecteerd uit hooggelegen wijngaarden. Het wordt gefermenteerd in cementvaten met alleen inheemse gisten en gerijpt in traditionele grote Slavische eikenhouten vaten.
2015 is een majestueuze vintage waar structuur, elegantie en frisheid samen iets bijzonders vormen. 2015 was een warm en droog jaar met constante warme temperaturen van mei tot augustus, waardoor de druiven een perfecte rijpheid bereikten met zoete, maar geurige aroma's. De oogst begon op 21 september. Deze Brunello 2015 heeft 3 jaar gerijpt in Slavonische eikenhouten vaten.
Deze Brunello di Montalcino Annata -Tenuta Greppo van Biondi Santi zit vol met geurig fruit, helemaal niet weelderig, met prominente tonen van verse kersen, typisch voor Sangiovese op grote hoogte. De vrucht komt delicaat naar voren uit een bedje van aromatische kruiden zoals tijm en rozemarijn met hints van zoethout. In de mond onthult de boeiende structuur zijn zijdeachtige tannines, ondersteund door het gebruikelijke gevoel van frisheid dat essentieel is voor de fijne balans die de kern vormt van Biondi-Santi. De afdronk is lang en verrassend hartig, wat bijdraagt aan de gastronomische persoonlijkheid van deze Brunello. Wijnen van Biondi-Santi zijn gemaakt voor de lange termijn, en de frisse zuurgraad die dit landgoed kenmerkt, is de belangrijkste reden waarom deze 2015 een prachtig bewaar-potentieel heeft en met de tijd nog zal verbeteren.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Biondi Santi |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Kelder schatten |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Biondi Santi is een van de meest sprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar eenvan de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane en wordt gezien als de "Founder of Brunello di Montalcino" Door het microklimaat en de geologische ontwikkeling van dit gebied door de jaren heen zijn de heuvels rond Montalcino een van de oudste en meest perfecte gebieden van Italië om mooie kwaliteitswijnen te maken.
In de 16e eeuw was Montalcino al befaamd vanwege hun geweldig mooie wijnen. De echte bekendheid kreeg Montalcino echter pas nadat de Brunello was gemaakt. Dit geschiedde voor het eersin 1888. De eerste Brunello wijnen werden gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Hij heeft het werk van zijn grootvader Clemente Santi, een van de meest toonaangevende wijnmakers in die tijd, verder doorontwikkeld. Hij ontwikkelde een kloon van de Sangiovese druif, genaamd Sangiovese Grosso. Deze nieuwe druif werd ontwikkeld in de wijngaard genaamd "Greppo". In de kelders van Biondi Santi zijn nog Brunello wijnen te vinden van 1888. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.
Recensies
Bijlagen

