2020 Louis Jadot Clos Vougeot Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Côte de Nuits |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Omschrijving
Het dorp Vougeot ligt in het centrum van de Côte de Nuits, aan de noordkant geflankeerd door Chambolle Musigny en aan de zuidkant door Flagey Echezeaux en Vosne Romanée. De 50 ha wijngaard is gericht op het oosten. De geologische samenstelling varieert van krijtachtige, steenachtige klei op de hogere delen van de helling tot vochtige, compacte grond rijker aan humus en met minder stenen op de lagere hellingen. Maison Louis Jadot is de tweede eigenaar van de wijngaard Clos Vougeot met iets meer dan 2 hectare.
De Clos Vougeot Grand Cru (Domaine Louis Jadot) uit 2020 is een topper. Met aroma's van cassis, donkere kersen, wierook, rozenblaadjes, pure chocolade en specerijen is het een volle, geconcentreerde en gestructureerde wijn met opvallende diepte en dimensie. Levendig en doordringend maar een wijn die gerust nog wel enige jaren mag kelderen
Heerlijk bij Geroosterde zalm, geroosterde kip, gegrild rood vlees: rundvlees, lamskoteletten, osso bucco, stoofpot, ragout, boeuf bourguignon, eend, patrijs, kwartel, hert, jong wild zwijn, teppanyaki-rundvlees, aardappelpuree met gezouten boter, Cîteaux, Mont d'Or.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Côte de Nuits |
Wijnhuis | Louis Jadot |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Wijnhuis
Louis Jadot Côte de Beaune
In tegenstelling tot de Côte de Nuits - waar bijna uitsluitend rode Bourgogne gemaakt wordt - worden er in de Côte de Beaune veelal witte, maar ook enkele rode wijnen gemaakt. Beide wijnstreken maken deel uit van de Côte d' Or en liggen oostelijk van de Hautes Côtes en zijn van elkaar gescheiden door wijnstad Beaune.
De mooiste rode Bourgognes van de Côte d' Or worden gemaakt van pinot noir afkomstig van mergelrijke percelen langs een lange laaggelegen heuvelrand. Daar waar de bodem van de 'Goudkust' grotendeels uit kalksteen bestaat, zijn de witte druivengaarden te vinden.
Voor zowel de wijngaarden van de Côte de Nuits als - Beaune geldt dat ze oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd zijn, en dus redelijk beschermd zijn tegen de natte westenwind.
De recente geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1970 als oenoloog Jacques Lardière zijn diensten aanbiedt bij André Gagey, de toenmalige algemeen directeur en vader van de huidige - gelijknamige - manager van het bedrijf. Als de belangrijkste man van de technische staf, de maître de chais, krijgt hij de verantwoording over de meer dan 140 hectare wijngaarden en het vinificatieproces van een 150-tal wijnen uit de Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Zijn aanpak is op dat moment uniek in de wijnwereld: hij laat de natuur volledig zijn gang gaan.
De eigenzinnige wijnmaker schuwt het gebruik van herbiciden, pesticiden, kunstmesten en alle andere gewasstimulerende of -beschermende middelen. Want, zo is hij van mening, een gezonde bodem geeft sterke druiven en daarmee goede wijnen. Lardière heeft zelfs zoveel vertrouwen in de natuur dat hij niet werkt met industriële gisten, ingewikkelde chemische analyses in laboratoria vindt hij overbodig en schilinweking en gisting geschieden zonder temperatuursbeïnvloedende apparatuur. Slechts beperkt snoeien en een 'groene oogst' zijn toegestaan.
De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.
Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot "wijnstijl": elk type wijn van Louis Jadot heeft z'n eigen individuele karakter.
Recensies
Bijlagen
