2021 Antinori Tenuta Guado al Tasso Cont'Ugo Bolgheri

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2034 |
Omschrijving
Cont'Ugo wordt volledig geproduceerd met Merlot. De wijngaarden liggen op een hoogte die varieert tussen 45 en 60 meter boven zeeniveau op kleileemgronden die van alluviale oorsprong zijn en die de wijn diepe complexe tonen geven met behoud van de geur en frisheid die typisch zijn voor Merlot-bessen. Nadat de druiven met de hand waren geoogst en zorgvuldig zijn geselecteerd op sorteertafels, werden de bessen overgebracht naar temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten waar alcoholische gisting en maceratie met schillen plaatsvonden gedurende een periode van ongeveer 20 dagen. De fermentatietemperaturen worden bij dit high end wijnhuis beheerd op basis van de rijpheid van de druiven: lager temperaturen werden toegepast om de aromatische versheid te behouden en te verbeteren, terwijl hogere temperaturen, tot 30 °C om de extractie van fenolische verbindingen en structuur te stimuleren. De verschillende batches werden opgedeeld volgens hun individuele kenmerken en vervolgens overgezet in eiken barriques, waarvan een derde nieuw was. De malolactische gisting werd tegen het einde van het jaar voltooid. De beste batches werden geblend door de wijnmaker om ze het juist profiel te krijgen en de blend werd overgebracht naar barriques voor verdere rijping/veroudering van 12 maanden waarna het is gebotteld. De Cont'Ugo werd nog eens 6 maanden in de fles gerijpt in de kelders van het wijnhuis voordat ze beschikbaar komt.
De Guado al Tasso Bolgheri Rosso Cont'Ugo is een pure uitdrukking van Merlot van het landgoed Marchesi Antinori in Bolgheri aan de Toscaanse kust. Deze vintage is geurig en helder met aroma's die variëren van krachtige bessen en frambozen tot blauwe bloemen en gedroogde munt. De aroma's zijn verheven en helder, en in de mond levert de wijn een gracieuze, medium-bodied benadering. De Cont'Ugo is een wijn met een grote diepte en complexiteit met behoud van de geur en rijkdom van fruit die kenmerkend zijn voor Merlot.
De vintage 2021 in Bolgheri werd gekenmerkt door een langdurige droge periode van juni tot eind september. In tegenstelling tot 2017 heeft de bijzonder regenachtige winter er echter toe bijgedragen dat de waterreserves van de diepe bodems die het gebied kenmerken aanzienlijk zijn toegenomen, waardoor de wijnstokken de juiste ondersteuning kregen voor de gehele productiefase. De lente, die over het algemeen koel was, zorgde voor een kleine vertraging in de knop en de daaropvolgende bloei. De zomertemperaturen zijn nooit buitensporig geweest, waardoor de druiven in elke wijngaard langzaam en regelmatig kunnen rijpen met een uitstekend niveau van integriteit en gezondheid.
De Merlot-oogst voor Cont'Ugo begon op 8 september op de vroegste wijngaarden en eindigde eind september met de latere percelen.
Na handmatige oogst en zorgvuldige selectie in de kelder werden de druiven overgebracht naar thermogeconditioneerde roestvrijstalen tanks waar alcoholische gisting en maceratie plaatsvonden, die ongeveer 20 dagen duurde. De fermentatietemperatuur werd beheerd afhankelijk van de rijpheid van de druiven: er werd gekozen voor lagere temperaturen, rond de 25 °C, om een grotere aromatische frisheid te behouden, en hogere temperaturen, tot ongeveer 30 °C, om de polyfenolische extractie en structuur te benadrukken. De verschillende percelen, onderverdeeld naar kenmerken, werden overgebracht naar barriques waar ze tegen het einde van het jaar de malolactische gisting voltooiden. De beste partijen werden verzameld en overgebracht naar barriques van de tweede passage voor nog eens twaalf maanden rijping, waarna de wijn werd gebotteld. Het bottelen vond plaats in de eerste tien dagen van maart 2023.
Cont'Ugo 2021 heeft een intense robijnrode kleur. De neus wordt gekenmerkt door tonen van klein rijp rood fruit zoals morellen kers en framboos, gecombineerd met sensaties van jeneverbes en muskus. In de mond is het goed gestructureerd en levendig, met een fruitige en aanhoudende afdronk.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 89 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Recensies
