2021 Tenuta Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
- Koop 6 voor 45,95 37,98 en bespaar 4%
Omschrijving
Een prachtige wijn van een van Italië's oudste en meest bekende wijnproducenten Marchese Antinori. Deze 'adellijke' Chianti Classico Riserva is afkomstig van het beroemde Tenuta Tignanello. De Chianti Classico Riserva Marchese Antinori is Sangiovese verrijkt met toetsen van Cabernet Sauvignon en Merlot. Renzo Cotarella en het uitgebreide technische team van Marchesi Antinori werken er hard aan om hun tannine-beheer te perfectioneren, en de prachtige resultaten zijn duidelijk zichtbaar in deze reeks nieuwe releases van de klassieke vintage
Het groeiseizoen van 2018 in Chianti Classico begon met normaal winterweer, zowel qua temperatuur als qua regenval. Ondanks deze klimatologische omstandigheden begonnen de wijnstokken een week eerder met het breken van de knoppen dan het seizoensgemiddelde in dit gebied. De lente werd gekenmerkt door frequente regenbuien en temperaturen die lager waren dan gemiddeld, vooral in de maand mei, terwijl juni en juli heet en droog waren en niet werden onderbroken door extreme hitte. Verspreide regenval in de maand augustus en een droge, winderige periode in september en oktober zorgden ervoor dat de druiven zich ontwikkelden tot perfecte rijpheid, wat uitstekende suikerniveaus en polyfenolische rijpheid garandeert. De oogstactiviteiten begonnen half september met Sangiovese en werden in de eerste helft van oktober afgerond met Cabernet.
Bij aankomst in de kelder werden de trossen ontsteeld en voorzichtig geplet: de most werd overgebracht naar roestvrijstalen vaten waar de alcoholische gisting plaatsvond gedurende ongeveer 1 week. Maceratie op de schil werd beheerd met zachte pump-overs en délestage (rack en return) voor een intense extractie met behoud van elegante en soepele tannines. Malolactische gisting, die spontaan plaatsvond, was tegen het einde van het jaar voltooid. De wijn werd vervolgens gemengd en ging ongeveer een jaar naar Franse en Hongaarse eikenhouten barriques. Marchese Antinori Riserva werd gebotteld en vervolgens gedurende nog eens twaalf maanden op de fles gerijpt voordat hij werd vrijgegeven.
Het landgoed Tignanello ligt in het hart van de productiezone van de Chianti Classico, genesteld tussen de valleien van de rivieren Greve en Pesa, en strekt zich uit over bijna 800 hectare (319 hectare), waarvan er ongeveer 130 (415 hectare) zijn beplant met wijnstokken. De wijngaarden bestaan voornamelijk uit de inheemse Sangiovese-druif, samen met niet-traditionele variëteiten als Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De Marchese Antinori is een historische wijn uit de Antinori-kelders die sinds 2011 wordt geproduceerd uit de druiven van het landgoed Tignanello. Het is een wijn die zichzelf presenteert als de volledige uitdrukking van de kwaliteit en elegantie van de Sangiovese uit dit deel van Toscane.
De Tenuta Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva is robijnrood van kleur. Op de neus intense tonen van morellen, viooltjes en lavendel en lichte sensaties van ijzer typisch voor Sangiovese en kruidige tonen van tabak en leer; het boeket wordt gecompleteerd door delicate hints van vanille en cacaopoeder. De smaak is mondvullend, genereus en levendig met uitstekende compacte tannines die hem een lange aanhoudende afdronk geven. Uitzonderlijke afdronk gekenmerkt door rood fruit en zoethout. Tignanello waardig maar dan minder dan de helft van de prijs dus een absolute aanrader
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Recensies


