2022 Enric Soler Espenyalluchs

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Nog maar 3 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen en is zelfs verkozen als beste Sommelier van Spanje. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied

Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw. Er wordenn van deze kleine wijngaard maar rond de 1000 flessen gemaakt dus zaak is om hier altijd vroeg bij te zijn. De druiven worden biodynamisch bewerkt en gaan voor de vergisting op foeders van Franse eik van 300 liter. Daarop krijgt hij nog een élevage van ongeveer 8 maanden.

De Enric Soler Espenyalluchs is mooi helder van kleur. In de neus delicaat met vooral florale aroma's en een vleugje eikenhout. Amandelbloesem en sandelhout met licht kruidige mediterrane ondertoon van tijm, venkel en groene kruiden. Lange afdronk met heel wat potentieel. Bewonderenswaardig voor jonge wijnstokken ! Heerlijk voor nu maar kan zoals alle wijnen van Enric Soler heel mooi verouderen

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Penedes (Appellatie)
Wijnhuis Enric Soler
Druif Xarel-Lo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2032
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Deze kleine bodega onstond in 2004, toen Enric Soler van zijn grootvader een klein perceel oude Xarello-wijnstokken erfde (aangeplant in 1947). Voor Enric betekenen deze wijngaard en de wijn die uit deze wijnstokken komt het begin van een nieuw leven. Momenteel heeft de micro-wijnmakerij vier wijnen: Nun, Espenyalluchs, Improvisació en Istiu en in totaal 2,5 hectare wijngaard. Deze witte wijnen zijn allen bewaarwijnen, van de Xarel.lo druif, die thuis is in dit gebied. Met een heel precieze manier van werken maakt Enric wijnen in alle eerlijkheid, met een levendige aciditeit in een Mediterraans klimaat, aromatische helderheid, volume en lengte. Sinds 2017 bottelen ze niet meer onder de Penedès-appellatie (hoewel ze we in deze regio gelegen zijn).

Enric Soler begon zijn carrière in de wijnwereld als sommelier, een gebied waarin hij zich onderscheidde met zijn talent voor proeven en analyse van wijnen. Evenzo heeft hij jarenlang zijn passie voor deze wereld overgedragen door projecten uit alle hoeken van de wereld te verdedigen en te erkennen. Deze eigenschappen hebben hem tot een gewaardeerde docent voor sommeliers in Spanje gemaakt. Deze ervaringen en zijn respect voor het werk in de wijngaard en het wijnmaken, heeft Enric Soler aangezet zich sinds 2004 te specialiseren in de productie van uitsluitend witte bewaarwijnen. Door zijn unieke persoonlijkheid en stijl van wijnen, wordt hij erkend als één van de meest gerespecteerde producenten in Spanje.

De wijnen worden gevinifieerd in de kleine familieboerderij in de buurt die geleidelijk opgebouwd is. Vanaf het begin nam Enric de beslissing om zijn wijngaarden te bewerken volgens de biodynamie. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de wijnstokken in balans komen. Door het kleine aantal percelen, kan Enric de wijnstokken bijna op een persoonlijke manier verzorgen. In de wijnkelder wordt het werk tot een minimum beperkt, Enric begeleidt als het ware de wijnen, zonder er zelf veel aan te morren.

Een enkele variëteit voor dit wijnhuis: Xarel·lo met uitzondering van 300 Malvasía-wijnstokken waarmee Enric zijn nieuwste cuvee 'Istiu' produceert. De specialisatie en het onderzoek naar deze variëteit hebben het mogelijk gemaakt om de maximale uitingen van de Xarel·lo-variëteit te tonen.Sommige van de wijnstokken, geërfd van hun grootvader, zijn meer als 70 jaar oud. De jongere zijn geënt met de druivenstokken van de Vinya dels Taus wijngaard om de oude kloon van Xarel·lo te behouden.

Het klimaat is voornamelijk mediterraan. In totaal bewerkt Enric slechts 1,5ha wijngaard. De wijngaarden liggen tussen 200 en 400 meter hoogte en de bodems zijn vooral een mix van klei en kalksteen, luchtig van structuur en arm aan organisch materiaal. De wijnen tonen zo de maximale expressie van de Xarello-variëteit: met een ziel, levendig, aromatisch zuiver en complex. In de mond, met volume en lengte en met tijd steeds boeiender. Enric Soler en Celler Credo by Recaredo  zijn zonder twijfel de referentie op het gebied van stille witte wijnen in het Penedes gebied

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2022 Enric Soler Espenyalluchs
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

22.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2021 Venus de la Figuera

"A side project in Montsant between Sara Pérez (Mas Martinet) and Her hu..." Riaan

Bekijk product recensie