2023 Domaine Anita Fleurie Poncié

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Fleurie |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2029 |
- Koop 6 voor 17,95 14,83 en bespaar 5%
Omschrijving
Anita Kuhnel was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast.
De wijn Domaine Anita Fleurie Poncié is een ware uitdrukking van de gamay-druif. Deze wijn komt uit Beaujolais en de wijngaard waarop de wijnstokken zijn geplant ligt 260 meter boven zeeniveau en staat bekend om een ondergrond van roze graniet. De wijnstokken zijn 45 jaar oud en de gebruikte druiven zijn allemaal met de hand geplukt.
Qua techniek passen de wijnmakers de zogenaamde ‘macération semi-carbonique’ techniek toe. Carbonic Maceration vindt plaats wanneer hele trossen druiven, ongebroken in een koolstof dioxide rijke tank worden geplaatst. Door het gebrek aan zuurstof ondergaan de druiven een intracellulaire fermentatie. Om deze reden is het gemakkelijker te begrijpen dat de druiventrossen met de hand moeten worden geoogst.
Bij de intracellulaire fermentatie worden kleine hoeveelheden ethanol geproduceerd, ongeveer 1,5-2%. Dit fenomeen produceert gunstige bijproducten die de fenolische samenstelling van de bessen verbeteren en het mondgevoel van de eindwijn veranderen.
Zodra de intracellulaire gisting 1,5-2% bereikt, barsten de bessen op natuurlijke wijze, waardoor het sap in de tank vrijkomt. De wijnmaker stuurt de druiven naar de pers of breekt de druiven handmatig af en de alcoholische gisting gaat gewoon door.
De Domaine Anita Fleurie Poncié doet qua geur denken aan een mix van granaatappel, viooltjes en andere bloemige hints. Rijke fruitsmaken waarbij donker fruit en granaatappel samenkomen, terwijl bloemige hints en een vleugje tannines op de achtergrond zweven.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Beaujolais |
Appellatie | Fleurie |
Wijnhuis | Domaine Anita |
Druif | Gamay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Anita Kuhnel was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast.
Anita Kuhnel stopt in 2015 met wielrennen en maakt het tot haar missie om top-Beaujolais te maken. Ze koopt zorgvuldig uitgezochte terroirs aan in de cru’s Moulin-à-Vent, Morgon, Chénas en Fleurie. Het ontstelen van druiven en houtgebruik geven extra diepte aan haar wijnen. Sulfietgebruik wordt tot een minimum beperkt. Haar wijnen zijn bijzonder rijke, geconcentreerde wijnen die het volledige potentieel van Gamay waarmaken en ook een heel goed ouderingspotentieel hebben. Chénas is één van de kleinste cru’s van Beaujolais en daarmee een niet vaak geziene Beaujolais. De bodems bevatten veel graniet, waardoor de wijnstokken dieper gaan wortelen. Dat geeft kleine, geconcentreerde druiven met veel smaak. Morgon is één van de rijkste stijlen Beaujolais. De bodems bestaan uit graniet en schist, met vulkanische oorsprong. Met veel ijzer in de grond hebben de wijnen meer structuur en aardse tonen. Uitzonderlijk aan Moulin-à-Vent is de hoge hoeveelheid mangaan in de granieten bodems. Deze mangaan beperkt de opbrengst, waardoor de wijnen extra geconcentreerd en dieper van smaak zijn, met meer tannines. Het is de volste van alle Beaujolais-cru’s, en kan bovendien uitstekend ouderen. In Fleurie maakt Anita de Fleurie Poncié, die opvalt door zijn sterk florale, aromatische karakter.