2023 Château Latour-Martillac Pessac-Léognan Blanc

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2038 |
Beschikbaar per | 1 mrt. 2026 |
Omschrijving
EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 1/12/2025- LEVERING VOORJAAR 2026
Château Latour-Martillac 2023 Blanc
Château Latour-Martillac 2023 Blanc is een klassiek voorbeeld van de wijnmakerij met een blend van 60% Sauvignon Blanc en 40% Sémillon. Deze wijn staat bekend om zijn aromatische profiel met exotische vruchten en citrusaroma's, evenals delicate aroma's van witte perzik. De wijn heeft een prachtige spanning die zorgt voor frisheid en ondersteunt zijn lichaam en rijkdom in de afdronk.
Oogstomstandigheden 2023
Na de uitdagingen van de jaren 2021 en 2022, bracht ook het oogstjaar 2023 nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral voor onze teams in de wijngaarden. Het jaar begon met zeer onstabiel weer, gekenmerkt door een warme en vochtige lente, wat resulteerde in een voortdurende strijd tegen meeldauw. Gelukkig verbeterde het weer in de tweede helft van het seizoen, waardoor zowel de rode als de witte druiven perfect konden rijpen.
- Winter: Mild, met uitzondering van een koele februari.
- Knopvorming: Begin april, zoals in recente jaren.
- Lente: Gekenmerkt door twee nachten vorst (3-5 april) zonder schade dankzij beschermende uitrusting.
- Bloeiperiode: Eind mei tot begin juni, tijdens een droge, warme periode.
- Groei: Zeer snelle groei van de wijnstokken door hoge temperaturen en hevige regenval in juni (89 mm).
- Juli-augustus: Koel weer, wat zorgde voor een langzame rijping van de druiven.
Oogst
De oogst voor de witte druiven begon op 28 augustus met de eerste percelen Sauvignon Blanc en eindigde op 12 september met de Sémillon. De stijl van de wijn is fris, met een goede fruitigheid, gulheid en grote mineraliteit.
- Sauvignon Blanc: 28 augustus tot 11 september
- Sémillon: 4 september tot 12 september
Assemblage
- Druivensoorten: 60% Sauvignon Blanc, 40% Sémillon
- Alcoholgehalte: 13%
- Totale zuurgraad: 5.4
- pH: 3.2
Opvoeding
- 25% gerijpt in nieuwe vaten
Wijngaardbeheer
Het jaar werd gekenmerkt door een onstabiel begin, maar een gunstige tweede helft, wat resulteerde in een uitstekende rijping van de druiven. De beschermende uitrusting en nauwkeurige oogstmethoden zorgden ervoor dat de kwaliteit van de oogst optimaal was, ondanks de uitdagingen van meeldauw en wisselende weersomstandigheden.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Beschikbaar per | 1 mrt. 2026 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Latour-Martillac |
Druif | Sauvignon Blanc, Semillon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Het landgoed dankt zijn naam aan de toren die op de binnenplaats van het kasteel staat. Het is het overblijfsel van een fort dat in de 12e eeuw werd gebouwd door de voorouders van Montesquieu. In die tijd had het fort een strategische positie en controleerde het de weg die Bordeaux met Toulouse verbond. De stenen van het fort werden aan het eind van de 18e eeuw gebruikt om het huidige kasteel te bouwen.
In 1871 trok het domein de aandacht van Edouard Kressmann, die net zijn handelshuis in Bordeaux had opgericht. Hij werd verleid door de kwaliteit van de witte wijnen. Alfred Kressmann, de oudste zoon van Edouard, kocht het landgoed uiteindelijk in 1930. Hij veranderde de naam in Château Latour-Martillac. Vandaag zetten de kinderen van Jean Kressmann de familietraditie voort, met Tristan en Loïc, de twee jongste zonen, belast met de algemene leiding. Met de hulp van de beste oenologen van Bordeaux halen zij jaar na jaar het beste uit dit authentieke “terroir de Graves”.
Recensies
Bijlagen
Weet u zeker dat u dit product wilt verwijderen uit de winkelwagen?
This item is a part of the approved quote. Removing it will remove all quote items from the cart.