Colección de Toneles Centenarios Fondillón Luis XIV 25 Anos


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.5 ltr (16%) |
Drink venster | 2020 - 2035 |
Omschrijving
Het bedrijf “Colección de Toneles Centenarios” is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante.
De NV Fondillón Luis XIV heeft als ondertitel Edad Superior a 25 años (meer dan 25 jaar oud), en is een donker amberkleurige wijn gebotteld uit één vat met het specifieke profiel van een zeer oude wijn. Van de 25-jaar uitvoering zijn 750 flessen gemaakt en de vaten en inhoud is ouder dan 25 jaar komende uit één enkele vat (19e-eeuwse Amerikaanse eikenhouten vaten). De wijn heeft in het glas een lichtbruine kleur met oranje schakeringen. In de neus vallen de warme aroma's van gedroogd fruit (hazelnoten, geroosterde marcona-amandelen) en zeer oud edelhout op. In de mond is het bijna droog, vriendelijk en erg omhullend. De aroma's van hazelnoten, kaneel en gedroogde vijgen worden gecombineerd met de romige toast van honderdjarig eiken. Lange en zuivere afdronk.
Een Fondillon is een van de belangrijkste historische wijnen welke het oxidatieve heeft van een sherry en de frisse zoetheid van port maar met heel groot verschil en dat is dat een Fondillón geen toegevoegde alcohol mag krijgen zoals wel het geval is bij Port
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante.
- Monastrell druif.
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of natuurlijke alcohol, nooit toegevoegde alcohol.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het "solera" -systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Alicante |
Wijnhuis | Colección de Toneles Centenarios |
Druif | Monastrell, Mourvedre |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 16 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
Het bedrijf Colección de Toneles Centenarios is ontstaan uit een buitengewone schat: de vatenkamer van de Ferrero-wijnmakerijen, een oude wijnproducerende wijnmakerij in Alicante, gelegen in de stad Cañada, Alicante. Men vond daar 25 oude vaten die meer dan 60 jaar in de vergetelheid zijn geraakt. De vaten bevatte extreem oude en ook extreem dure wijnen.
De familie heeft nog steeds 25 hectare wijngaarden, waarvan ze de productie van wijnen hervatten die bestemd zijn om Fondillón te produceren. Fondillon is een geheel aparte categorie wijn en is een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste tien jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het bevindt zich in tussen een sherry en een port maar belangrijk element is dat de wijn NIET versterkt is dus het zijn puur de druiven.
De Fondillón komt uit de regio Alicante en heeft dus op natuurlijke wijze zijn hoge alcoholgehalte bereikt en behoren tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Het mag alleen worden gemaakt met 100% Monastrell-druif uit Alicante. Die hoge natuurlijke alcohol wordt bereikt door het rijpen van de druiven aan de wijnstok zelf, die zowel het hoogste niveau van aroma's als smaken van de Monastrell-druif bevordert, die tijdens het fermentatie- en verouderingsproces door het solera-systeem. Door dit systeem wordt bij het bottelen een deel van elk vat naar het volgende getapt, waardoor het verval wordt gevuld met oude wijn van de beste selectie van Monastrell-druif, de belangrijkste variëteit van Alicante. De productie en veroudering gebeurt met alle zorg en aandacht die een nobele wijn vereist.
De Fondillón werd geboren in de voormalige boomgaard van de stad Alicante en verspreidde zich later naar het aangrenzende gebied van Vinalopó waar het momenteel produceert. Het was een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld totdat de phylloxera-crisis en industrialisatie leidden tot het verdwijnen van een groot aantal wijnmakerijen. Nu komt deze wijn gelukkig weer helemaal terug en zijn er een aantal hoogstaande wijnbedrijven die deze prachtige wijn leveren waarbij Colección de Toneles Centenarios wel zeer tot de top behoort. Zeker met hun Fondillón Luis XIV van meer dan 60 jaar oud maar ook de 25-jarige uitvoering zijn zeer fraai met internationaal zeer hoge beoordelingen. Prijzige wijnen zeker gezien de zeer lange rijping maar eigenlijk maar een fractie in vergelijk tot sommiuge Sauternes.
De 4 kenmerken van Fondillón:
- Denomination of Origin Alicante
- Monastrell druif
- Minimum van 10 jaar rijping en veroudering in eiken vaten
- Minimum van 16º of naturlijk alcohol, nooit toegevoegde alcohol
Daar de druiven aan de struiken blijven hangen om zo in te drogen (zoals bijv in Puglia wordt gedaan bij Primitvo en is daar genaamd appassimento maar is feitelijk ook qua principe gelijk met een Amarone) geldt ook dat het weer mee moet werken. Als de herfst vroeg intreedt en de regens komen kan de druif niet de suikers opbouwen om zo de minimale natuurlijke 16% aan alocohol te creeren dus deze wijnen kunnen altijd maar in de goede jaren worden gemaakt en ieder jaar opzich is het weer de vraag of het gaat lukken. De uiteindelijke wijn is altijd een Non Vintage en de vaten bevatten dus de blend van diverse jaren.
Recensies
Klantenreviews
Bijlagen


