Hoofdpijn door wijn

Je voelt je hartslag. Wat was het gezellig, de prachtige biologische wijnen volgden elkaar in rap tempo op. Het klinken van de glazen, gierend gelach. Ook dat vóel je weer, als scherpe steken in je hoofd. Want de ongeremde vrolijkheid is omgezet in een donker dreunende kater. Dat is de graadmeter van hoe ver je het hebt laten komen de avond ervoor. Niet dat extra glas wijn, maar een extra...

Toon meer
filter Filteren
Wijnhuis
Land
Regio
Druif
2022 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica BIO
grape Verdejo
41,95 34,67
2022 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica
2022 Juan Gil Silver label
grape Monastrell
17,95 14,83 Vanaf 16,95
2022 Juan Gil Silver label
2022 Mas Martinet Bru
grape Cabernet Sauvignon, Carignan, Merlot
34,45 28,47
2022 Mas Martinet Bru BIO
2022 Mas Martinet Bru
grape Cabernet Sauvignon, Carignan, Merlot
35,95 29,71
2023 Mas Martinet Bru BIO
2022 Venus la Universal Dido Blanc BIO
grape Garnacha, Macabeo, Viura, Xarel-Lo
26,95 22,27 Vanaf 23,95
2022 Venus la Universal Dido Blanc BIO
2021 Mas Martinet Clos Martinet BIO
grape Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache, Merlot, Monastrell, Syrah-Shiraz
85,95 71,03
97+ Peter Parker
2023 Gil Family Estates Atalaya El Vigía De La Atalaya BIO
grape Garnacha, Grenache
9,95 8,22 Vanaf 8,95
Vegan Label
2023 Born Rosé
grape Grenache, Tempranillo
12,95 10,70
Feral No.2 Orange - Ginger Juniper Organic 0%
17,95 16,47 Vanaf 15,95
Vegan Label

Je voelt je hartslag. Wat was het gezellig, de prachtige biologische wijnen volgden elkaar in rap tempo op. Het klinken van de glazen, gierend gelach. Ook dat vóel je weer, als scherpe steken in je hoofd. Want de ongeremde vrolijkheid is omgezet in een donker dreunende kater. Dat is de graadmeter van hoe ver je het hebt laten komen de avond ervoor. Niet dat extra glas wijn, maar een extra glas water was verstandig geweest ;)

Sulfiet
Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn. Toch blijkt uit onderzoek dat hier in de meeste gevallen geen sprake van kan zijn. Maar er zijn absoluut mensen met overgevoeligheid voor sulfiet. Dat uit zich dan vooral in allergische reacties en astmatische symptomen, en in principe geen hoofdpijn. Sulfieten zitten bovendien in veel meer producten dan wijn alleen, onder andere in gedroogde vruchten, chips, of een pak sinaasappelsap. Vaak is die concentratie dan fors hoger, er kan rustig 10 keer meer sulfiet in zitten dan in wijn. Als je dus al hoofdpijn zou krijgen als gevolg van een overgevoeligheid voor sulfiet, dan zou je deze hoofdpijn ook bij het consumeren van veel van deze producten moeten krijgen. Een uiterst onwaarschijnlijk scenario, zo stellen de wetenschappers.

Tannine

Sulfiet is het dan misschien niet, jij hebt toch echt het gevoel dat je op sommige wijnen extra heftig reageert. Dit kan komen door andere stoffen in de wijn. Bijvoorbeeld de tannine. Tannines kunnen afkomstig zijn van de schil, steel en pitten van druiven en van houten vaten waarin de wijn opgevoed (gerijpt) wordt. Doorgaans zit er in rode wijn meer tannine dan in witte wijn. Uit diverse onderzoeken komt voort dat tannines invloed hebben op de serotonine afgifte en op het uitzetten en samentrekken van bloedvaten, wat hoofdpijn tot gevolg zou kunnen hebben. Tannines zitten overigens niet alleen in wijn, maar ook in veel andere producten, zoals bijvoorbeeld thee, noten en chocolade. Als je wilt onderzoeken of je gevoelig bent voor tannines kun je een pot erg sterke thee zetten en kijken of je daar ook hoofdpijn van krijgt.

Hoofdpijn na de wijn. We hebben er allemaal wel een keer last van gehad. Een natuurlijke reactie is om dan even geheelonthouder te zijn, wat langzaam ombuigt tot het voornemen minder te gaan drinken. Minder drinken en betere kwaliteit is overigens zeer verstandig. Door iets meer uit te geven aan een glas wijn kun je genieten van puur vergist druivensap, zonder gekke toevoegingen. Want van sommige plofwijnen in het grootwinkelbedrijf is het maar de vraag hoeveel wijn het kan zijn voor die bodemprijzen. Een simpele rekensom door het optellen van de kosten van BTW, accijns, transport, de fles, de kurk, etiket, de kosten van het maken van de wijn brengt de pure kostprijs rond 4,50 euro dus reken maar uit.

Dus ons advies is zeker om met mate te drinken, maar dan wel met wijn van kwaliteit. Ook dan kan bij het overmatig drinken de hoofdpijn de volgende dag bij het wakker worden aanwezig zijn, en dan is het goed om eens te testen of er geen stoffen in de wijn zitten waar u juist iets meer gevoelig voor bent. Advies is zeker om dan eens een biologisch gemaakte wijn te proberen - daar zitten sowieso minder "niet natuurlijke " stoffen in, maar ook de wijn zelf heeft van nature stoffen waar de een wat gevoeliger is dan de ander.

Alcohol
Daarnaast zou het kunnen komen door histamine (checken met aubergine en vis), tyramine (checken met oude kaas) of natuurlijk door de alcohol. Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie. Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn en daarnaast in nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.

Etiket
Ik hoor je denken: ‘als er zoveel gekke stofjes in de wijn zitten, waarom staat dit dan niet op het etiket?!’ Dit komt omdat al deze stoffen 100% natuurlijk zijn en het hier dus niet gaat om toevoegingen aan de wijn. Aan aubergine wordt er immers absoluut geen histamine toegevoegd, maar deze organische verbinding kan wel een reactie oproepen. Ook sulfiet is natuurlijk. Wel kunnen bepaalde mensen een allergene reactie op sulfiet vertonen. Dat is de reden dat de EU sinds 2005 verplicht op elke fles wijn aan te geven dat er sulfiet in zit.

Natuurlijke wijn
Op de druivenschil bevinden zich naast natuurlijke gisten en suikers ook zwavelelementen: sulfiet. Wijn zonder sulfiet bestaat dus helemaal niet. Ook ontstaat tijdens het gistingsproces bij wijn sulfiet. De hoeveelheid ontstane sulfiet is echter niet genoeg om de wijn stabiel te houden. Daarom voegen wij dit natuurlijke conserveringsmiddel toe aan onze wijn. Door slechts een fractie toe te voegen hebben schimmels en beestjes geen schijn van kans, ruikt de wijn minder snel muf door zuurstofgebrek en blijft de wijn fris en fruitig. 

Sulfietarme wijn
Door heel zorgvuldig te werken durven we het zelfs aan om helemaal geen sulfiet toe te voegen. Dan proef je een wijn die opvallend lekker en zuiver is. De inhoud is heerlijk, maar kwetsbaar, en gaat achteruit door blootstelling aan lucht. Na opening moet je de fles daarom eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Dat Sulfietarma of Vin Nature zeker nog geen opmars maakt komt ook omdat transport en veel bewegingen de wijn instabiel maakt. De wijn wordt bijv. zuurder dan bedoelt dus met de meeste Vin Nature is vaak ons devies om die gewoon heerlijk te drinken in de buurt van waar de wijn wordt gemaakt