Welke Wijn drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan...

Toon meer
filter Filteren
Wijnhuis
Land
Regio
Druif
2024 Gil Family Estates Honoro Vera Rueda Verdejo
grape Verdejo
9,75 8,06 Vanaf 8,95
2023 Gil Family Estates Morca Flor de Morca
grape Garnacha, Grenache
12,95 10,70 Vanaf 11,95
2023 Gil Family Estates Morca Flor de Morca
2020 Marques de Murrieta Reserva Finca Ygay
grape Garnacha, Graciano, Mazuelo, Tempranillo
25,75 21,28 Vanaf 23,95
2020 Marques de Murrieta Reserva Finca Ygay
2022 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica BIO
grape Verdejo
41,95 34,67
2022 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica
2024 San Marzano Tramari Rosé di Primitivo
grape Primitivo, Zinfandel
11,95 9,88 Vanaf 10,95
2024 San Marzano Tramari Rosé di Primitivo
2024 Bodegas Vetus Flor de Vetus Verdejo
grape Verdejo
12,95 10,70 Vanaf 11,95
2024 Bodegas Vetus Flor de Vetus Verdejo
2022 Juan Gil Silver label
grape Monastrell
17,95 14,83 Vanaf 16,95
2022 Juan Gil Silver label
2023 Jean Claude Mas Les Faisses Chardonnay Limoux
grape Chardonnay
13,25 10,95 Vanaf 12,25
2023 Jean Claude Mas Les Faisses Chardonnay Limoux
2023 San Marzano Gran Trio Rosso Salento
grape Negroamaro, Primitivo
9,45 7,81 Vanaf 8,45

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Château Camparnaud heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras CordonPujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Alcoholvrij/arm

Wij zien een toenemende trend in alcoholvrije en alchoholarme wijnen. Steeds meer mensen kiezen voor een variant met minder tot geen alcohol. De hoeveelheid alcoholvrije wijnen die echt naar wijn smaken is naar onze mening nog wat beperkt maar het aanbod is gelukkig groeiende. Wij zijn zoals u van ons mag verwachten zeer kritisch en voeren alleen alcoholvrije- en arme wijnen waarvan wij vinden dat deze het predikaat wijn verdienen en slechts alleen deze voegen we deze toe aan ons assortiment. Ons assortiment vindt u hier.

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals: