Tokaj

Tokajerwijnen komen uit het Hongaars-Slowaakse wijngebied Tokaj Hegyalja.

Het bijzondere van de wijnstreek van Tokaj Hegyalja hangt samen met de berg. De bodem bestaat uit een opeenhoping van vulkaanresten en löss, terwijl de rivieren Bodrog en Tisza met de zon er voor zorgen, dat de hellingen voldoende vocht en warmte krijgen. De herfst is hier zeer lang en droog.

De...

Toon meer
filter Filteren
Wijnhuis
Regio
Druif
2021 Vega Sicilia Oremus Furmint Dry Mandolas
grape Furmint
31,95 26,40
2021 Ma'd Moser Furmint Dry MM55
grape Furmint
42,95 35,50
2021 Ma'd Moser Furmint Dry MM55
2021 Vega Sicilia Oremus Late Harvest
grape Blend wit, Furmint
32,95 27,23
2021 Ma'd Moser Furmint Dry MM5
grape Furmint
21,95 18,14
2021 Ma'd Moser Furmint Dry MM5
2013 Ma'd Moser Tokaji Aszu 6 Puttonyos MM555
grape Furmint
99,95 82,60
2016 Vega Sicilia Oremus Aszú 3 Puttonyos
grape Tokay
49,95 41,28
2013 Vega Sicilia Tokaj Oremus Aszú 5 Puttonyos
grape Tokay
79,95 66,07
2017 Vega Sicilia Oremus Petracs
grape Furmint
95,95 79,30
2017 Vega Sicilia Oremus Petracs
grape Furmint
84,95 70,21
Niet op voorraad
per pagina

Tokajerwijnen komen uit het Hongaars-Slowaakse wijngebied Tokaj Hegyalja.

Het bijzondere van de wijnstreek van Tokaj Hegyalja hangt samen met de berg. De bodem bestaat uit een opeenhoping van vulkaanresten en löss, terwijl de rivieren Bodrog en Tisza met de zon er voor zorgen, dat de hellingen voldoende vocht en warmte krijgen. De herfst is hier zeer lang en droog.

De bovenlaag van de grond bestaat uit löss en oude lava. Het harde vulkanische gesteente kan men met een houweel amper stukslaan, maar in de loop van miljoenen jaren is het verpulverd en heeft een grondsoort geschapen, die zeer geschikt is voor druiventeelt. De aarde bestaat uit veldspaat, porseleinaarde en porfier.

De Tokajerwijnen, die allen wit zijn, zijn beroemd. De eenvoudigste druif is de Furmint, die in 70% van alle Tokajerwijnen zit. Men gebruikt ook de druivenstokken van Hárslevelű en Sárga muskotály. De wijn van deze druiven is kruidig, zoet en goudblond, hoewel er ook droge wijnen gemaakt worden. De zoete zijn minder geschikt als begeleider van de maaltijd; misschien wel bij een visgerecht of bij pâté.