Valais (Wallis)
Met 4795 hectare wijngaarden is Wallis oftewel de Valais het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. Dankzij het royale zonlicht en het microklimaat dat gunstig is voor de wijnstokken, worden hier meer dan 50 AOC-druivensoorten verbouwd. De wijnbouwers produceren wijnen van topkwaliteit, die zeer gewaardeerd worden. Zwitserse wijnen zijn schaars om meerdere reden:
1. relatief...
Met 4795 hectare wijngaarden is Wallis oftewel de Valais het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. Dankzij het royale zonlicht en het microklimaat dat gunstig is voor de wijnstokken, worden hier meer dan 50 AOC-druivensoorten verbouwd. De wijnbouwers produceren wijnen van topkwaliteit, die zeer gewaardeerd worden. Zwitserse wijnen zijn schaars om meerdere reden:
1. relatief duur zeker ook door de stevige zwitserse franc maar ook vanwege de import en accijns taxes want Zwiterland behoort niet tot de Europese Unie
2. aanbod zeer beperkt en wijngaarden zijn zeker voor de betere wijnen niet machinaal te bedienen dus alles gebeurt met de hand en dit tot in het extreme (met kletter-gordel moet worden geoogst)
3. de Zwitsers zijn zelf ook zeer gek op hun eigen wijnen (we kunnen ze geen ongelijk geven) dus dit maakt aanbod nog kleiner
Maar:.......feitelijk ligt Wallis/Valais aan de andere kant van de berg keten en als we recht zouden oversteken zitten we in de Bourgogne en de Jura met ook vaak gelijke druiven maar meer gunstiger omstandigheden. Wallis heeft meer zon maar ook meer water en heeft hoger gelegen wijngaarden wat met de opwarming cruciaal gaat worden. Daarnaast is er de afgelopen 20 jaar een ware 'shift of mindset' geweest bij de Zwitserse wijnboeren toen ze besefte wat een ongelooflijk mooi terroir ze in handen hebben en is er zoals ook in buurland Oostenrijk een serieuze focus gelegd op slechts alleen kwaliteit en dit vertaald zich nu in uitmuntende wijnen die vaak zeker minder zijn dan de franse buren en vaak zijn de wijnen betaalbaarder dan de franse buur ondanks alle belasting en import kosten. Dit vergelijk gaat vooral op voor de meer hoge re kwaliteit wijnen. Aan de onderkant van de markt blijven Zwitserse wijnen duur maar dit is vooral gedreven door de extra belastingen
Ongeveer een derde van de Zwitserse wijn wordt geproduceerd door de wijngaarden van Wallis. De wijngaarden strekken zich uit over 100 km langs de Rhône op tussen 270 m en 1.100 m boven zeeniveau. Veel van de spectaculaire wijngaarden van het belangrijkste Zwitserse wijnbouwgebied strekken zich uit in terrassen langs de bovenloop van de Rhône.
De wijngaarden liggen verspreid langs de rechterkant van de rivier van Fully en Chamoson in het westen, Conthey en Sion in centraal Wallis en Salgesch in oostelijke richting. De linkerkant is bezaaid met kleinere wijngaarden, tussen het Meer van Genève, Martigny, Riddes en Siders. In Opper-Wallis gaan de wijngaarden diep in de zijdalen, waarbij die bij Visperterminen tot de hoogste van Europa behoren (ook bekend als het Heida-dorp). De appellaties volgen de voornaamste wijngemeenten (stroomopwaarts van de de Rhône): Fully, Saxon, Saillon, Chamoson, Ardon, Vétroz, Conthey, Savièse, Sion, Grimisuat, Ayent, Lens, Miège, Venthône, Sierre, Salquenen, Varen.=Grands Crus vindt men terug in Vétroz, St-Léonard, Salquenen (Salgesch), Fully.
In totaal zijn er 31 witte en 24 rode rassen toegestaan ​​in AOC Wallis.
- 1.100 meter boven zeeniveau. De hoogste wijngaarden van Zwitserland liggen in Wallis.
- 61% van het gecultiveerde areaal in Wallis is gewijd aan rode druivensoorten en slechts 39% aan witte.
- 4795 hectare van de wijngaarden wordt verbouwd in Wallis, wat neerkomt op ongeveer 33% van het totale landbouwareaal van Zwitserland.
- Er zijn ca. 370 producenten in Wallis.
- Bijna 52 miljoen - Dat is het aantal flessen van 750 ml dat jaarlijks in Wallis wordt geproduceerd.
- Nr.1 - Bij het vergelijken van de zes wijnregio's van Zwitserland op basis van de grootte van hun wijnbouwgebieden, staat Wallis bovenaan de lijst.





Met 4795 hectare wijngaarden is Wallis oftewel de Valais het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. Dankzij het royale zonlicht en het microklimaat dat gunstig is voor de wijnstokken, worden hier meer dan 50 AOC-druivensoorten verbouwd. De wijnbouwers produceren wijnen van topkwaliteit, die zeer gewaardeerd worden. Zwitserse wijnen zijn schaars om meerdere reden:
1. relatief duur zeker ook door de stevige zwitserse franc maar ook vanwege de import en accijns taxes want Zwiterland behoort niet tot de Europese Unie
2. aanbod zeer beperkt en wijngaarden zijn zeker voor de betere wijnen niet machinaal te bedienen dus alles gebeurt met de hand en dit tot in het extreme (met kletter-gordel moet worden geoogst)
3. de Zwitsers zijn zelf ook zeer gek op hun eigen wijnen (we kunnen ze geen ongelijk geven) dus dit maakt aanbod nog kleiner
Maar:.......feitelijk ligt Wallis/Valais aan de andere kant van de berg keten en als we recht zouden oversteken zitten we in de Bourgogne en de Jura met ook vaak gelijke druiven maar meer gunstiger omstandigheden. Wallis heeft meer zon maar ook meer water en heeft hoger gelegen wijngaarden wat met de opwarming cruciaal gaat worden. Daarnaast is er de afgelopen 20 jaar een ware 'shift of mindset' geweest bij de Zwitserse wijnboeren toen ze besefte wat een ongelooflijk mooi terroir ze in handen hebben en is er zoals ook in buurland Oostenrijk een serieuze focus gelegd op slechts alleen kwaliteit en dit vertaald zich nu in uitmuntende wijnen die vaak zeker minder zijn dan de franse buren en vaak zijn de wijnen betaalbaarder dan de franse buur ondanks alle belasting en import kosten. Dit vergelijk gaat vooral op voor de meer hoge re kwaliteit wijnen. Aan de onderkant van de markt blijven Zwitserse wijnen duur maar dit is vooral gedreven door de extra belastingen
Ongeveer een derde van de Zwitserse wijn wordt geproduceerd door de wijngaarden van Wallis. De wijngaarden strekken zich uit over 100 km langs de Rhône op tussen 270 m en 1.100 m boven zeeniveau. Veel van de spectaculaire wijngaarden van het belangrijkste Zwitserse wijnbouwgebied strekken zich uit in terrassen langs de bovenloop van de Rhône.
De wijngaarden liggen verspreid langs de rechterkant van de rivier van Fully en Chamoson in het westen, Conthey en Sion in centraal Wallis en Salgesch in oostelijke richting. De linkerkant is bezaaid met kleinere wijngaarden, tussen het Meer van Genève, Martigny, Riddes en Siders. In Opper-Wallis gaan de wijngaarden diep in de zijdalen, waarbij die bij Visperterminen tot de hoogste van Europa behoren (ook bekend als het Heida-dorp). De appellaties volgen de voornaamste wijngemeenten (stroomopwaarts van de de Rhône): Fully, Saxon, Saillon, Chamoson, Ardon, Vétroz, Conthey, Savièse, Sion, Grimisuat, Ayent, Lens, Miège, Venthône, Sierre, Salquenen, Varen.=Grands Crus vindt men terug in Vétroz, St-Léonard, Salquenen (Salgesch), Fully.
In totaal zijn er 31 witte en 24 rode rassen toegestaan ​​in AOC Wallis.
- 1.100 meter boven zeeniveau. De hoogste wijngaarden van Zwitserland liggen in Wallis.
- 61% van het gecultiveerde areaal in Wallis is gewijd aan rode druivensoorten en slechts 39% aan witte.
- 4795 hectare van de wijngaarden wordt verbouwd in Wallis, wat neerkomt op ongeveer 33% van het totale landbouwareaal van Zwitserland.
- Er zijn ca. 370 producenten in Wallis.
- Bijna 52 miljoen - Dat is het aantal flessen van 750 ml dat jaarlijks in Wallis wordt geproduceerd.
- Nr.1 - Bij het vergelijken van de zes wijnregio's van Zwitserland op basis van de grootte van hun wijnbouwgebieden, staat Wallis bovenaan de lijst.