Liber Pater


Liber Pater: een van de duurste wijnen ter wereld
Niet langer komt de duurste wijn ter wereld uit de Franse Bourgogne, maar uit de regio Bordeaux. Het is de Liber Pater, die de Romanée Conti nog in prijs overtreft.
Loïc Pasquet, de Bordeaux-wijnboer achter Liber Pater, "de duurste wijn ter wereld" voor € 30.000 per fles, heeft een nieuw label uitgebracht, Denarius. “Ik wilde iets betaalbaars maken”, zegt Pasquet ironisch. Hoewel hij niet van plan is om Domaine La Romanée Conti te overtreffen in termen van prijzen, is hij nog steeds hoger dan de in 1855 geclassificeerde First Growths.
Terug naar de wortels van Bordeaux: Liber Pater’s oude technieken
“Liber Pater is extreem duur en zeldzaam. Denarius zet wijnen van eigen wortelstokken neer op de tafels van Franse restaurants. Dit is feitelijk zeer betaalbaar om pre-phylloxera-wijn te kunnen proeven”, legt Pasquet uit. Hij maakt wijnen zoals ze vroeger gemaakt werden, met wijnstokken uit dezelfde tijd.
Hij keert terug naar de wortels van de Bordeaux-wijnstreek en naar het midden van de 19e eeuw. Dit doet hij door gebruik te maken van oude technieken voor wijngaardbeheer, zoals gemengde gewassen, getrainde wijnstokken, organische sprays en zeer hoge plantdichtheden van 20.000 wijnstokken per hectare, samen met extreem oude originele wijnstokken. Liber Pater beweert de historische smaak van Bordeaux-wijnen te bieden. Pasquet's aanpak is opzettelijk confronterend. De wijnen worden geproduceerd buiten het appellatiesysteem en worden aangeduid als Vin de France.
De wijngaarden van het wijnhuis Liber Pater
De wijngaarden die momenteel in productie zijn, omvatten onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot met wijnstokken van minstens 40 jaar oud. De Semillon wijnstokken zijn meer dan 80 jaar oud en worden gebruikt voor het maken van droge witte en/of zoete witte wijn, afhankelijk van de jaargang en de specifieke omstandigheden.
Tevens zit Loïc midden in een proces van aanplanting in zijn wijngaard van een aantal zeer oude druivensoorten. Dit zijn rassen zoals Castets, Mancin en Pardotte, variëteiten die al in de wijngaarden van Bordeaux voorkwamen, voordat zij werden verwoest door de phylloxera wijnluis in de 19e eeuw.
Innovatieve wijngaardbeheer van Liber Pater tegen phylloxera
Vandaag is zijn wijngaard de enige in Bordeaux – en de wereld – waar deze historische rassen worden verbouwd. Daarnaast plant Loïc Pasquet zijn wijnstokken met een extreem hoge dichtheid van 20.000 wijnstokken per hectare, wat twee keer zo dicht is als de Premiers Grands Crus in de Médoc.
Om aanvallen van de phylloxera wijnluis te voorkomen, legde Pasquet drie kleine meren aan. Hierdoor kan hij de wijngaard onder water zetten als het nodig is, aangezien de phylloxera niet bestand is tegen water.

